Waarom is Aspen de beste?
Alle alkylaatbenzines zijn hetzelfde hoor je mensen vaak zeggen. Maar niets is minder waar. Jij wil toch ook alleen het beste...
Lees meer >Arborist Paul van Otterloo werkt vaak op eenzame hoogte, maar saai is zijn werk zeker niet. Met zijn bedrijf PKS Boomverzorging verwijdert en snoeit hij bomen. Werken op lastige plekken vormt zijn specialiteit. En Paul deelt zijn kennis graag: hij geeft trainingen in klimmen en motorzagen aan aankomende boomverzorgers.
Als boomverzorger werk je waar mensen en bomen samenkomen, vertelt Paul. “Langs wegen, in parken, in tuinen van mensen. Ik werk vooral bij particulieren. Meestal snoeien en halen we bomen weg op de moeilijkste plaatsen. Ik klim in de boom en haal deze in kleine stukjes naar beneden, zonder schade.” Het klimmen vormt maar een deel van het werk, geeft Paul aan: “Wat je snoeit, moet je ook opruimen. Dat is het meeste werk, je bent ook heel veel aan het sjouwen met takken en hout.” Daarnaast verzorgt Paul boomveiligheidskeuringen en biedt hij als leerbedrijf een werk- en leerplek aan stagiairs.
Boomverzorger word je niet zomaar, vertelt Paul. “Er is eigenlijk maar één opleiding tot boomverzorger. Tijdens deze studie leer je over de praktische kanten: klimmen en zagen hoog in een boom, maar ook over boom-technische aspecten.” Met het succesvol afleggen van een European Tree Worker-examen krijg je een Europese certificering om als boomverzorger aan de slag te gaan. “Het is een gevaarlijk en moeilijk beroep. Dat is niks voor doe-het-zelvers. Je zit hoog in de boom en je werkt met gevaarlijk materieel. Dan moet je wel weten wat je doet.”
Na duizenden bomen beklommen te hebben, heeft Paul elke klimuitdaging wel gezien en gedaan. “Maar ik vergeet nooit hoe bijzonder mijn beroep is. Dat kan ook bijna niet: ik word er elke dag mee geconfronteerd als ik weer klanten spreek die vertellen hoe bijzonder het werk is. Voor mij is het ook gewoon werk, natuurlijk.” Een nieuwe uitdaging voor Paul is het delen van zijn ervaringen. “Ik haal veel plezier uit het opleiden van stagiairs. En ik werk met veel zzp’ers. Ik geniet ervan om mensen in deze business om me heen te verzamelen.”
Al snel na het behalen van zijn certificaat was Paul al instructeur aan de opleiding. “Ik had denk ik mijn leeftijd ook mee. Er komt een stukje volwassenheid kijken bij dit werk. Het is heel stoer, en dat hoor je iedere dag. Maar het kan ook snel mis gaan. Dus de bravoure moet eraf zijn, wil je dit goed en veilig kunnen doen. Je moet je er elke dag bewust van zijn dat het wel gewoon gevaarlijk werk is.”
Paul heeft altijd een passie voor bomen gehad. Op zijn vijftiende al werkte hij in de productie als bosbouwer. “Daar stond ik aan bomen te zagen in de bossen.” Daar gebruikte hij voor het eerst ook de producten van Aspen. “Tot die tijd, in de jaren 80, werd nog vaak eigen benzine gemengd. Maar dat is vies, stinkt en is zelfs kankerverwekkend. Ik heb nooit anders gebruikt dan Aspen. Ook al mag ik als zzp’er zelf mengen: dat doe ik niet. Aspen is comfortabeler en gezonder. En je gezondheid is onbetaalbaar.”
Toen er even minder werk was, maakte Paul een uitstapje naar de ICT. “Maar daar was ik niet gelukkig. Via-via kwam ik in contact met een boomverzorger. Met hem heb ik twee weken meegelopen en toen wist ik het: dat ga ik ook doen!” Sinds 2008 werkt hij in en aan zijn eigen bedrijf. Daarbij werkt hij veel samen met andere boomverzorgers. “En dan spreek ik mijn collega’s er ook altijd op aan als ze nog zelf benzine mengen. Ik wil niet dat die zagen bij mij in de buurt draaien, ik wil niet in die uitlaatgassen staan, zeg ik dan. Maar dat zijn echt de uitzonderingen: Aspen is echt wel de standaard.”
Toch ziet Paul ook veranderingen in zijn branche: er wordt steeds meer gekozen voor accugereedschap. “Wij werken veel met tweetaktmachines die op hoge toeren draaien. De alkylaatbrandstof helpt zeker om het gebruik schoner te maken. Maar uiteindelijk gaan we waarschijnlijk allemaal elektrisch zagen, zeker voor het kleine werk. Dat is nou eenmaal stiller en je hebt helemaal geen uitlaatgassen meer. Ik gebruik nu ook al accuzagen. Maar ook daar moet olie in, om de ketting te smeren. En ook dan gebruik ik de olie van Aspen.”
Heb jij ook een beroep waarin je veel met machines werkt en gebruik jij ook Aspen? Dan kan het zomaar zo zijn dat wij jouw verhaal willen delen! Dus wil jij graag vertellen over jouw beroep en waarom je met Aspen werkt? Laat het ons dan weten!
Deze schone brandstof is goed voor het milieu, maar ook voor jou en je machine. Met Aspen blijft je motor schoon en start deze altijd gemakkelijk. Ook na maanden stilstaan. Waarom zou je níet voor Aspen kiezen?
Wist je dat er meer dan 1.200 Aspen verkooppunten zijn in de Benelux? Dat betekent dat er altijd een bij jou in de buurt is. Ben je professional? Laat je Aspen producten dan per pallet franco op je bedrijf leveren.
GVG Oliehandel - Aspen Benelux distributor 2024 © | Alle rechten voorbehouden | Privacybeleid