nl-NLfr-FR

Actueel

Bekijk alle artikelen

Oplossing voor het E10-probleem

Het zal niemand ontgaan zijn: de opmars van E10-benzine. Beter voor het klimaat dan Euro 95, maar niet voor rubbers, roest- en gomvorming. Gelukkig heeft Aspen ethanolvrije brandstoffen, beter voor onszelf, de motor én het milieu.


E10, hoe zit dat?
Om de klimaatdoelstellingen te halen, schrijft het kabinet per 1 oktober 2019 de massale invoering van E10 voor. Dat is benzine met tweemaal zoveel ethanol als voorheen: maximaal 10 om maximaal 5 procent bij E5. In België is deze brandstof al eerder ingevoerd.

Ethanol is schoon maar schadelijk voor het brandstofsysteem. Niet alleen voor oudere auto’s, maar ook voor machines. Zeker als deze een langere periode stilstaan.


Problemen door ethanol
Vooral in de winter gebruiken we onze machines minder. Al na twee tot drie maanden stilstand kunnen er vervelende problemen optreden door E10 benzine, omdat ethanol de houdbaarheid van de benzine beperkt. Een zelfgemengde E10 tweetaktbenzine is meestal zelfs maar een maand houdbaar, want vaak ontmengt de olie en is de mengsmering dus niet meer betrouwbaar.Mogelijke problemen door ethanol:

- ontmenging van tweetaktolie
- roest- en gomvorming in tank en brandstofsysteem
- hoger brandstofverbruik (2-3%)
- het oplossen van (oudere) rubberen en kunststof delen
- een hetere verbranding omdat motoren armer lopen
- ‘vapor lock’ bij carburateurmotoren
- lakvorming op brandstofinjectoren
- pingelen van de motor


Aspen alkylaatbenzine is de oplossing voor machines
De brandstoffen van Aspen zijn ethanolvrij en lang houdbaar. Daarmee is het de ideale oplossing voor bovengenoemde problemen. Aspen alkylaatbenzine voorkomt dure reparaties aan het brandstofsysteem.

Zo zet je de machine voor langere tijd weg
Voor een overwintering zonder problemen tap je de gewone benzine zo ver mogelijk af en vervang je deze door Aspen alkylaatbenzine. Laat de machine daar een tijdje op lopen, zodat het gehele brandstofsysteem gevuld is met Aspen.

In principe is Aspen alkylaatbenzine mengbaar met E10- en E5-benzine, maar hoe lager het ethanolgehalte in de motor, hoe langer de houdbaarheid. Het is dus niet slim om de brandstoffen te mengen.
Aspen wordt in de Benelux vertegen-
woordigd door GVG Oliehandel BV.
Kijk eens op: www.gvgoliehandel.nl
GVG Oliehandel BV
De Vlotkampweg 77
NL 6545 AE Nijmegen
T +31 (0)24 - 675 43 61
F +31 (0)24 - 675 43 68
E info@gvgoliehandel.nl